keskiviikko 11. toukokuuta 2016

820 kilometriä & kahdeksan jäätelöä | Sri Lanka

Halusin vielä kevyesti kääräistä Sri Lankan matkan käärepaperiin siirtääkseni sen sitten hellästi siihen vaatekaapin perälle piilotettavaan boksiin, jossa aika kultaa muistot. Itse asiassa jo paluuta seuraavina päivinä olin aikaerosta nuppi vielä vähän liikaa kaakossa kirjoitellut matkapäiväkirjaani aukeamallisen otsikolla reissu numeroina. Kai se kävi eräänlaisesta älykkyystestistä tai muistipelistä, kun rinkan purkamisen ja pyykkivuoren selättämisen sijaan laskeskelin perinteisesti sormia apuna käyttäen, kuinka monta jäätelöä matkan aikana tulikaan syötyä.



5 kaupunkia. Colombo, Kandy, Nuwara Eliyah, Galle ja Negombo tsekattiin. Wikipedian (en nyt jaksa etsiä luotettavampaa lähdettä vaikka lähdekriitikko sisälläni kirkuukin täyttä kurkkua) mukaan vierailemistani mestoista Pinnawala, Kataragama ja Mirissa eivät ole kaupunkeja. Kataragaman kaupunkitittelin puute vähän yllättää, muut ei ollenkaan.

Colombon kadut huusi tyhjyyttä, kun jetlagin riivaamina ravattiin tuktukilla ympäri kaupunkia etsimässä syötävää. Kandyn järvimaisema avautui meidän edessä just sellasena, kuin netin kuvahaku mulle ennusti kun näppäilin kaupungin nimen hakukenttään ensimmäistä kertaa ennen reissua. Srilankalainen katumaisema Gallessa ja Negombossa oli hauskaa ja värikästä.



6 majapaikkaa. Colombo, Kandy, Kataragama, Mirissa, Galle ja Negombo. Tällä reissulla nukuttiin aiemmista reppureissuistani poiketen aina omassa huoneessa. Matkakaveri ei tainnut olla oikein dormi-ihminen. Ei haittaa, kyllä mullekin oma huone kelpaa! Ehkä länsimaisittain siistein majoituksemme oli Kandyssa, kun taas Kataragaman viidakkoterassi nostatti tunteet pintaan - siinä vaan oli niin hyvä olla. Colombon yhden yön jutussa parasta oli norsutaulu ja Mirissan stayhome alkoi jo tuntua kodilta kolmen yön jälkeen.



12 1/2 vuorokautta. 820 kilometriä. 3 junamatkaa, 3 bussimatkaa ja yksi vuokra-autopäivä, jolloin kilsoja tulikin 272 eli 1/3 koko reissun kilsoista. Parasta oli junamatka Colombosta Kandyyn, täyttä lovee koko kolmetuntinen. Paikallisbussit oli tunnelmallisia - ja välillä niin epäkäytännöllisiä penkkileveyksiltään. Tai vaan suunniteltu hoikemmille eteläaasialaisille pepuille. Tuktukilla ajeltiin varmasti +20 kertaa - Suomessa oon ajanut taksilla viimeisten kolmen vuoden aikana kerran.



2 kansallispuistoa. Horton Plains ja Yala. Aika perusvalintoja varmaankin Sri Lankassa matkaaville, mutta kumpikaan ei jättänyt kylmäksi: Horton Plains on maisemafriikeille ja Yala eläinbongareille. Ota Horton Plainsiin hattu ja aurinkorasvaa. Tai siis tietysti sä otat, tuskin oot yhtä turisti varustelun suhteen ku mä.



3 ostettua retkeä tai aktiviteettia. Elephant Freedom project, Yalan safari ja valassafarihan nämä olivat. Jälleen kerran, ei pettymyksiä. Näihin liittyen, +20 mulle itselle uuden eläinlajin bongausta.




Ravitsemuspuolen kanssa ei pahemmin ilmennyt ongelmia. 12 rice & curry -ateriaa, +20 vegerotia, 6 hedelmäsalaatti-banaanipannari-naminamiaamiaista, kilotolkulla ananasta ja papayaa välipalaksi sekä 8 jätskiä mahtui tähän mahaan reissulla. Ja tietysti paljon muutakin. Pinnawalassa pääsin myös tekemään itseominpikkukätösin kookosmaitoa (!!) ja dhal-currya.

Juominkien kanssa oon tyypillisesti helppo keissi, koska vesi on voitehista vanhin janiinedelleen, mutta kahvittelu tai oikeastaan sen yritys tuotti vähän huvitusta. 10 kuppia pika-kahvia, 2 kuppia täysin juomakelvotonta kahvia ja yksi teekahvi eli se hetki, kun sekoitin salaa emännältämme aamuteehen pussin pikakahvia Kataragamassa. Minäkö kahviaddikti?



Joskus oon haaveillut hyvinvointilomasta. Sri Lankassa saldona oli yksi aamujumppa, 0 tuntia joogaa ja kaksi hierontaa. Kaipa tän osuuden vois katsoa epäonnistuneeksi, mutta kaikkeen ei repee joka matkalla. Toisaalta rantahiekassa vaeltelu on mitä parhainta mindfullnesia, eiks vaan? Aktiivisiahan me kuitenkin oltiin, 4 aamukuuden herätystä kahden viikon lomalla oli kyllä ihan maksimi. Sri Lankan aamunsarastukset oli todella syvän oransseja, kun maaperäkin on jo valmiiksi lähes punainen.



"Vastoinkäymisiksi" voidaan kai lukea yhdet rikkinäiset sandaalit, yksi auringonspistos, yksi sähkökatkos, 4 huijatuksi tulemisen fiilistä ja yksi kohde, joka olisi voinut jäädä väliinkin. Oikeasti siis mitään ikävää ei tapahtunut, sandaalit oli jo vanhat ja himotti muutenkin katsella uusia, auringonpistos oli oma vika ja hoidettavissa, sähkökatkos vain voimisti kaukana kotoa olemisen tunnelmaa tropiikin illassa ja Sri Lanka yllätti mut turvallisuudellaan.

Huijausfiilistä voisin vähän avata, jotta asiat eivät saa rivien välissä liian suuria mittakaavoja. Alkulomasta kävi siis niin, että teeplantaasilla Geragamassa haahuillessamme törmäsimme "sattumalta" mummoihin, jotka sitten nopeasti repi meidät hihoista teepuskaan lehtien repimistä opettelemaan. Ja niinhän siinä sitten kävi, että rouville oli annettava vaivanpalkkaa 20 rupiaa (14 senttiä). Mutta kuka oikeasti voi olla raottamatta lompsaansa kun kolme harvahampaista mummoa kinuu kärsivä katse silmissään pennosia just sulta? Kerran mentiin myös ei-ole-vaihtorahaa -ansaan Pinnawala - Kandy -bussissa. Muita kahta huijausfiiliksen aiheuttajaa en enää muista, ilmeisesti ei siis olleet mitään vuosisadan huijauksia nekään.

Negombohan ei oikein napannut. Sieltä valittiin myös niin edullinen majoitus, että voitais hyvillä mielin buukata se yksi ylimääräinen yö, jota ei kuitenkaan nukuttaisi hotellilla paluulentomme lähtiessä kotia kohti jo kahdelta yöllä. Noh, niin siinä sitten kävi, että sitä kai sai mitä tilasi. Negombon resorttialuettakaan en muistele erityisellä lämmöllä, ruoka oli ylihintaista ja rantakin aika hurjassa kunnossa.



Kiinnostaako hintataso? Muutamia hintoja kirjoitin ylös: Banaanit torilla 50 rupiaa/kg, rice & curry kansankuppilassa 100 - 200 rupiaa, 1,5 litraa vettä 70 - 90 rupiaa, jätskituutti 80 rupiaa. Turistialueilla on selvästi kalliimpaa: Tuorepuristettu mehu Kandyssä 90 rupiaa, Mirissassa 200 rupiaa! Olut ravintolassa maksoi noin 230 rupiaa ja kasvisroti 50 rupiaa. 

Liikkuminen on halpaa, juna Colombosta Kandyyn kakkosluokassa maksoi 600 rupiaa, bussi lentoasemalta Colombon keskustaan 110 rupiaa. Järjestetyt retket on turisteille hinnoiteltu ja valassafarille pääsi 7500 rupialla, ulkomaalaiset maksoivat Horton Plainsiin yli 3000 rupiaa per naama eli viisisataa kertaa enemmän kuin paikalliset. Puolentoista tunnin hieronta maksoi 3000 rupiaa, yöpymisistä maksettiin 3000 - 5000 rupiaa yö omassa huoneessa. Tiivistettynä hintatasosta siis - perustarpeet saa edullisesti, turistihommista saa maksaa reilummin. Aika normaalia meininkiä siis.

Ja lopuksi vielä: 2120 otettua kuvaa. Sri Lanka on niin kaunis ja monipuolinen, että kahdeksan gigaa muistikorttitilaa riitti just eikä melkein. Värikäs, sykkivä, erilainen, ihana maa kerta kaikkiaan ♥








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti