tiistai 5. tammikuuta 2016

Stockholm B/W

Käsi ylös ne, joiden kokemukset Tukholmasta ovat peräisin liian lyhyistä yöunista, haaleahkosta olotilasta ja aivan liian lyhyestä (maissa vietetystä) ajasta. Jep, minäkin vierailin Tukholmassa viimeksi kymmenisen vuotta sitten jollain lukioristeilyllä. Olisin varmasti palannut aiemmin, jos olisin tiennyt kuinka kiva Tukholman kaduilla (ei vain sillä Drottninggatanilla) on pyöriä, jopa lumisateessa!

Vietin siis viime viikonlopun Tukholmassa. Olen aiemmin saattanut passiivisesti dissailla rakkaan naapurimme pääkaupunkia ja pitänyt sitä potentiaalisten matkakohteiden häntäpäässä. Oikeastaan tuumasin ääneen perjantaina, ettei tätä "voi edes laskea ulkomaanmatkaksi", krö-höm... Olin todella väärässä niin asenteeni kuin kaupunginkin suhteen, Tukholma on nasta mesta! Ja todellakin "ulkomailla",  se tuli ilmi heti kun pääsimme laivasta ulos ja aloimme tinkimään taksihinnoista lumipyryssä.

Pari päivää meni nopeasti, kun ilman sen kummempia suunnitelmia kävelimme pitkin Söderin kukkuloita ja Gamla stania tunnelmallisessa lumisateessa. Olin viikkoa aikaisemmin jäädyttänyt varpaani totaalisesti Tallinnassa, joten osasin varustautua Tukholman reissulle paremmin varustein. Onneksi, sillä vauhti pysyi seesteisenä ja valokuvattua tuli yllättävänkin paljon. Kaksi päivää Tukholmassa ei oikeastaan edes ole pitkä aika, mutta mielestäni ihan sopiva visiitti lähikohteeseen, jonne on helppo halutessaan palata. Arjesta pääsi irti, kun päivät haahuili kamera kädessä kaduilla ja illalla ulkoisti itsensä nauttimaan kaupungin tunnelmasta - on ne ruotsalaiset kyllä muuten aika hilpeetä porukkaa fikansa ja ölinsä ääressä.

Mustavalkokuvat sopivat täydellisti viime viikonlopun Tukholmaan - suuret, hiljalleen leijailevat lumihiutaleet ja välillä pilvien raosta kurkistava, matalalta paistava aurinko loivat kaupunkiin lähes leffatunnelman. Haluan palata Tukholmaan pian, ehkä kuitenkin lämpimään vuodenaikaan. Enkä muuten todellakaan päiväristeilyllä. Ja vaikka suhtaudun varauksella opastettuihin kaupunkikierroksiin, hingun päästä osallistumaan yhteen - nimittäin kävelykierrokseen Tukholman kattojen yllä (vinkvink)! 

Alla kuviani Tukholmasta, Stockholm black&white edition.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti