perjantai 1. huhtikuuta 2016

Berliinin parhaat (tällä kertaa)

Viikonloppu Berliinissä meni nopeasti. Tää oli mun kolmas visiitti Saksan pääkaupungissa. On kiva välillä matkustaa ennalta tuttuihin paikkoihin ja ottaa rennommin, kun kaikki tärkeimmät nähtävyydet on jo koluttu.

Mä en tosin voi ylpeillä edelleenkään tutustuneeni moneenkaan päänähtävyyteen Berliinissä - mulle tän kaupungin juju on jossain ihan muussa kuin museoissa ja muistomerkeissä. Se on kaupungin energisyydessä, yhteisöllisyydessä ja monikulttuurisuudessa. Se on rähjäisyydessä ja samanaikaisessa halussa luoda jatkuvasti jotain uutta. Se on myös ehkä muulle Saksalle epätyypillisessä huolettomuudessa ja sosiaalisuudessa. Ehkä Berliini vähän henkii välinpitämättömyyttä, sellaisella hauskalla ja boheemilla tavalla - sunnuntaiaamuna vielä yhdeltätoista Kreuzbergin kadut loisti tyhjyyttään, mutta maanantaiaamuna puoli seikalta meidän lähtiessä kohti lentokenttää metroasemalla biletettiin edelleen kuin kello ois ollu yks yöllä. Muu maailma pysyköön ruodussa.

Ajattelin koota tähän tämänkertaisen Berliinin reissuni parhaat palat, omaksi huvikseni ja toivottavasti kanssareissaajien hyödyksikin. Niin, ja vaikka villissä Kreuzbergissä majoituttiinkin, ei mulla ole antaa mitään bilevinkkejä mestoille. Olin onnellisesti tuutilullaa joka ilta kello ykstoista.

Paras aamiainen:


Nest Café/Restaurant, Görlitzer 52. Brunssihan tää oli eikä pelkkä aamiainen. Ihanan värikäs, maukas ja terveellinen sunnuntaibrunssipöytä löytyy Kreuzbergin kaupunginosasta, Görlitzerin puiston laitamilta. Raikas ja tilavanoloinen paikka, ei liian meluisa mutta kuitenkin niin suosittu, että ainakin isolla porukalla kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen. Hinta oli brunssin veroinen, eli korkein, minkä olen Berliinissä brunssista maksanut: 14,90 €. Silti iso suositus - ihana paikka, jossa kesällä voit nauttia aamiaisesi myös ulkona.

Paras illallinen:Taverna Athene, Tempelhofer Ufer 12, Möckenbrücken metroasema. Kreikkalainen ruokahan on aina hyvää, mutta joskus se on niinku aivan superhyvää. Tämä oli jälkimmäistä. Möckenbrücken metriksen ympäristö oli aivan kuollutta sunnuntai-iltana, ja musta tuntuikin kuin olisin astunut toiseen maailmaan, kun avasin tämän kreikkalaisravintolan oven. Lähes jokainen pöytä oli täynnä ja iloinen rupattelu täytti huoneen. Palvelu oli erinomaista ja ruoka tuli nopeasti. Ja oli todella hyvää.

Psst... syötiin myös yks ilta ihanan kevyt illallinen vietnamilaisessa Buddha's kitchen -ravintelissa Kreuzbergissä. Edullista, raikasta aasialaista kauniissa ympäristössä. Falckensteinstr. 42.

Paras breikki:Oothan sä jo kuullu Klunkerkranichista (Karl-Marx-Str. 66)? Niin paljon populaa virtas tänne Berliinin todennäköisesti suosituimmalle katolle lauantai-iltapäivänä, että paikka ei todellakaan ole mikään salaisuus. Loistava paikka nauttia taukojuoma ja ottaa vastaan kevään ensimmäiset lämmittävät auringonsäteet. Klunkerkranich on Arcaden -ostoskeskuksen katolla Neuköllnissä. Nopeimmin pääset perille kun menet sisään kauppakeskuksen sivuovesta Karl-Marx-strassella, siitä missä lukee Fitness First ja otat hissin kerrokseen P5. Vika kerros sun on käveltävä liuskaa pitkin ylös.

Täältä saa juomien lisäksi myös aamiaista ja pikkupurtavaa!

Paras random-juttu:

Parrakas mieheni ei ole löytänyt Suomesta paikkaa, jossa olis kiva käydä fiksaamassa lookkia aina tarvittaessa. Berliinin reissuun kuuluikin itsestään selvästi parran fiksaus. Jonkun berliiniläistutun suosittelemaan old school -barber shoppiin oli kolmen viikon jono (!), mutta onneksi googlen avulla löydettiin Kücük Istanbul (Flughafenstr. 15). Itse ajattelin tehdä pienen kuvauskävelyn samalla kun mies on trimmattavana, mutta tää olikin niin hauska mesta ihan vaan katseltavaks, että istahdin hetkeksi alas. Jos tää ei oo old school niin mikä on? Toi puhelin ei muuten oo rekvisiittaa, vaan ihan toimiva kapistus ♥

Uuteen partaansa mies oli enemmän kuin tyytyväinen, ja iloinen olin minäkin, koska eksyin (ihan vahingossa) viereisen Arcadenin ostoskeskuksen mid season -aleen ja kotiutin itselleni uuden kevättakin halvalla.

Paras löytö:

Airbnb -majoituksemme oli tän reissun paras löytö. Vuokrattiin itse asiassa huone, mutta saatiin koko koti käyttöömme omistajan ollessa pääsiäisreissulla itsekin. Ei oo muuten eka kerta, kun näin on käynyt! Airbnb-huone yleisten lomapäivien aikaan voi koitua koko asunnoksi hyvällä tuurilla. Kreuzberg sopi meille oikein hyvin sijainniltaan jo senkin takia, että mieheni oli menossa läheiselle klubille keikalle kahtena iltana. Muutenkin Kreuzberg oli kiva, vilkas ja hyvällä paikalla. Enempää en voi esitellä tätä löytöä, koska kyseessä on toisen ihmisen koti, mutta haluaisin muistutella, että hotellille on olemassa vaihtoehtoja...

Paras nähtävyys:

Katutaide tai graffitit ei oo mikään varsinainen nähtävyys, mutta Berliini ei oo Berliini ilman niitä. Kreuzbergin maalatut kadut oon jo aiemmilla matkoilla kolunnut, joten halusin löytää jotain uutta katutaiteen saralta. Urban Spree (Revaler str. 99) on urbaanin kulttuurin keskus lähellä Warschauerin asemaa. Katutaiteen lisäksi sieltä löytyy katuruokaa, vaihtoehtokledjuja ja -asusteita myyviä kojuja, biergarten ja galleria, jonka näyttelyt vaihtuvat aika ajoin. Paikassa järjestetään myös monia keikkoja ja festareita.

Mieleenpainuvin paikka tällä reissulla oli kuitenkin Teufelsberg, josta kirjoitin aiemmin täällä. Kylmän sodan aikaisen vakoiluaseman raato on vuosien saatossa muuttunut urbaanin taiteen näyttämöksi, eikä se jättänyt ainakaan mua kylmäks.

Katutaiteesta puheen ollen, käytiin myös Berliinin muurilla tarkoituksenamme tsekata, josko muurille olisi ilmestynyt uusia teoksia sitten viime käynnin. No ei ollut, ja mikä ikävintä, muurin eteen oli pystytetty verkkoaita, joten hyvien kuvien saaminen on nyt ihan mahdotonta. Voi surku heitä, jotka käyvät muurilla ensimmäistä kertaa. Mulla on onneksi muutaman vuoden takaa aidattomia kuvia näistä kuuluisista muurinpätkistä. Aita suojaa muuria sabotaasilta, mutta miks ihmiset haluaa töhriä tahallaan arvokasta historiaa?

Parhaat naurut:

Pyörähdettiin Alexanderplatzilla ja kuunneltiin hetki katubändiä. Vähän aikaa mietin, että kuuluuko tää mimmi oikeasti näiden aussimiesten musiikkiesitykseen. Niin strategisesti hän nimittäin oli paikkansa valinnut melkeen muttei just bändin vierestä. Nainen vaan seisoi ja tuijotti poikien rokatessa, tää oli vaan jotenkin todella koomista. Huomaa pinkki ilmapallo jalassa. En edes tiedä, mitä nainen esitti. No joo, Berliini ♥

Aiemmilta Berliinin matkoiltani suosituksen saavat Napoljonskan (Kastanienallee 43) ihana aamiaismenu, Tempelhofin suljettu lentoasema sekä Mauerparkin ja Boxhagener Platzin sunnuntaikirppikset.

Berliiniin palaaminen tuntuu jo vähän siltä, kun menisi vanhaa kaveria moikkaamaan. Toisaalta kaupunki yllättää mut joka kerta, ja aina lähtiessä musta tuntuu siltä, että seuraaville kerroille olis enemmän uutta nähtävää kun mitä oon jo ehtiny nähdä kaikilla aiemmilla reissuillani. Ens kerralla mä haluisin testata New Deli Yoga -kahvilan valikoimia sekä nauttia vihdoin kehutun Butterin brunssin. Ja käydä bongaamassa Pandan Berliinin eläintarhasta sekä uskaltaa aamuhämärässä Spreeparkin hylättyyn huvipuistoon. Mut voi olla, että Berliini tarjoo mulle jotain ihan muuta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti